Activiteiten

Welzijn Vorden organiseert, coördineert en stimuleert een groot aantal activiteiten met de doelstelling inwoners van Vorden met elkaar in contact te brengen, elkaar te activeren en gezelligheid te bieden.
Er zijn ook mogelijkheden voor het aanmelden van een nieuwe activiteit en/of om mee te helpen aan het opzetten van een nieuwe activiteit.
Voor bepaalde activiteiten is ondersteuning van vrijwilligers noodzakelijk.
Daarnaast zijn veel activiteiten seizoensgebonden en lopen van september t/m mei/juni.

Informatie en aanmelden

Voor informatie over activiteiten, voorzieningen en voor aan- of afmeldingen, kunt u kunt u langskomen op het inloop spreekuur of via mail of telefonisch contact opnemen met Welzijn Vorden.

Ons aanbod aan activiteiten

Hobbyclub

Een groep van erg betrokken vrijwilligers spant zich in om met u, uw idee vorm en of gestalte te geven.

We helpen je je idee vorm en gestalte te geven in de vorm van nestkasten voor uilen, vogelnestkastjes en vele andere mogelijkheden. In overleg is (bijna) alles mogelijk.

Met een behulp van onder andere een schaafmachine, vandiktebank, afkortzaag, cirkelzaag en freesmachine, slijpmachine als ook een kolomboor machine en voor de specialist een figuurzaagmachine allen voor zien van afzuiging is het uit voeren van je hobby een feest.

Kosten: het gebruikte materiaal en de koffie.

Tijden: maandagmorgen van 9.00-12.00 uur

Koersbal / Jeu de boules

Iedere dinsdag van 10.00-11.30 uur is er gelegenheid om met elkaar koersbal te spelen in het Kulturhus. Dit is een activiteit die veel op Jeu de boules lijkt, maar dan binnen gespeeld. U beweegt en het is goed voor de sociale contacten!
Wilt u hierover meer weten, kom gerust even kijken. Het koersballen gaat het hele jaar door. Alleen tijdens de zomermaanden wordt er buiten Jeu de boules gespeeld. Van september tot juni speelt men koersbal in de grote zaal van het Kulturhus.

Voor diegenen die op dinsdagmorgen willen spelen bestaat de mogelijkheid om koffie/thee te drinken. Zo ontmoet men andere mensen. Men kan zich aanmelden maar ook spontaan komen kijken.

Koffietijd

Iedere eerste dinsdag van de maand is er een gezamenlijke koffie-inloop-ochtend vanaf 10.00 uur in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden. U bent van harte welkom. Deelname is gratis.
Voor informatie kunt u terecht bij Welzijn Vorden.
Kunstbus

De KunstBus is een initiatief van Welzijn Vorden.
Er is veel moois in concertgebouwen, theaters en musea te beleven. Er wordt een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld. Er geldt geen leeftijdsgrens!
Het seizoen 2018-2019 begon bijvoorbeeld met een voordelige en feestelijke dagtocht naar Park Xanten, dankzij een gift van ‘De Werf’.
Een ander jaar zijn we onder andere naar het museum Het Depot in Wageningen geweest, wat door veel mensen als een enorm succes werd ervaren.

Meer informatie vindt u op de kunstbus-pagina.

de Kunstnoabers

De Kunstnaobers: samen met mensen uit je buurt iets met kunst doen, hoe leuk is dat!
Fotograferen, zingen, schilderen, wol spinnen, boetseren, ……. Ervaring is niet nodig!
Iedereen kan meedoen.

Meer informatie vindt u op de kunstnoabers-pagina.

Nordic Walking

Men wandelt iedere maandag van 13.30-15.00 uur.
De start is bij restaurant ‘By Rudy’ (Mispelkampdijk 11, voorheen ‘Olde Lettink’).
Ontmoet en Samenzijn

Wat is Ontmoet & Samenzijn? De doelstelling:
Ontmoet & Samenzijn organiseert overdag activiteiten voor zelfstandig wonende senioren in Vorden e.o.. Hierbij gaat het om een vaste dag- of dagdelen in de week Dit biedt hen de mogelijkheid om samen met andere senioren aan een gevarieerd programma deel te nemen. De contacten met de andere deelnemers dragen bij aan het voorkomen van alleen zijn of voelen. Er is veel begeleiding en aandacht voor iedere deelnemer, zodat hij/zij zich thuis voelt. Door het bezoeken kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen en wordt hun thuissituatie ondersteund. Ontmoet & Samenzijn is ook voor partners en familie of verzorgenden vaak een goede oplossing. Zij kunnen met een gerust hart wat meer tijd voor zichzelf nemen, omdat ze weten dat hun partner of familielid goed begeleid en verzorgd wordt.

Het programma
Dagindeling:
De dagindeling biedt een vaste structuur. Daarnaast is er veel ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers.
De activiteiten:
Welke activiteiten worden aangeboden is afhankelijk van de vraag en de wensen van de deelnemers.
Voor wie?:
Ontmoet & Samenzijn is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren die lichamelijk niet meer zo goed uit de voeten kunnen, behoefte hebben aan sociale contacten en gezelligheid of structuur van de dag. Deze mogelijkheid kan een aanvulling zijn op en/of ondersteuning van de hulp die al geboden wordt door professionele hulpverleners of partner, familie, buren en bekenden.
Kosten:
De kosten bedragen €10,– per dag, inclusief een warme maaltijd. Een dagdeel kost €4,–; een dagdeel met een maaltijd kost €7,50.
Wanneer?
Het wordt gehouden op dinsdagen van 10.00-15.30 uur in de SOOS van het Kulturhus aan de Raadhuisstraat.

Bent u of kent u iemand voor wie dit iets zou zijn? Meld u aan!

Repair Café

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een houten tafel, stoel waar een poot los van is? Of een strijkijzer dat het niet meer doet? Of met een trui waar gaatjes in zitten? Speelgoed wat stuk is? Weggooien? Mooi niet! Welzijn Vorden organiseert iedere tweede zaterdag van de maand van 10.00-12.00 uur bij Kringloopwinkel De Werf, Enkweg 11 Vorden een Repair Café. Er is een zomerstop in de maanden juli en augustus.

Bij De Werf staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, softwaredeskundigen en dergelijke, helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Alleen materiaalkosten worden berekend. Uiteraard is een vrijwillige bijdrage altijd welkom. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. Er is een goede kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Welzijn Vorden bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland gooien we ontzettend veel weg, ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café wil Welzijn Vorden daar verandering in brengen. Ook kan repareren geld en kostbare grondstoffen besparen en bijdragen aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Het Repair Café is ook bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden aanwezig zijn.

Het Repair Café is elke 2e zaterdag van de maand, uitgezonderd juli en augustus. Voor data, zie kalender.

Het Repair Café vindt plaats bij kringloopwinkel De Werf, Enkweg 11, Vorden.

SportStart

Met de laagdrempelige sportgroep ‘SportStart’ voor volwassenen werk je aan je conditie, spierkracht en lenigheid. Met als doel dat je je fitter gaat voelen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en zit lekkerder in je vel. Ervaar ook het plezier van sport en bewegen en ontmoet meteen ook leuke nieuwe mensen.

Onder leiding van Berend Betting, vakdocent bewegingsonderwijs en combinatiefunctionaris sport binnen de gemeente Bronckhorst, is er iedere woensdagavond in Sporthal ’t Jebbink in Vorden een uurtje gezelligheid in combinatie met bewegen. De sporten die aan bod komen zijn divers. Van meer traditionele sporten tot vrij onbekende sporten. Voor alles geldt dat iedereen kan meedoen, ongeacht of je sportervaring hebt of niet. Een paar zaalschoenen, makkelijke (sport)kleding en een bidon water is prima om mee te doen. Het is ook de manier om te ontdekken welke sport het beste bij je past, wat vindt je het leukst? En wie weet sluit je wel aan bij een sportvereniging!

Spreekuur Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Op dit spreekuur kan men terecht voor zaken regelen met de overheid via de computer, videobellen of online bankieren. Ook wordt geholpen met vragen over mobiele telefoon, tablet of laptop.

Het spreekuur is elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Vorden aan de Raadhuisstraat 6. De hulp is gratis.

Stijldansen

Dansen is plezier voor twee. Dansen betekent heerlijk en gezond bewegen en het zorgt voor sociale contacten. Iedere donderdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er stijldansen voor paren, samenwonenden of verliefde stellen. Onder andere de foxtrot, engelse wals, tango en cha cha cha komen aan bod. Ook de oude dansen worden niet vergeten. Het geheel staat onder leiding van een ervaren danspaar uit Zelhem. Heb je interesse? Kom gerust langs.
Taalcafé

Het taalcafé is een plek waar anderstaligen elkaar en overige inwoners van Vorden regelmatig kunnen ontmoeten om Nederlands te spreken. Het is een goede en laagdrempelige manier om de taal te oefenen. We praten in een kleine groep over allerlei onderwerpen en horen graag waar jij behoefte aan hebt.
Voor belangstellenden die hulp willen bij het verbeteren van hun taalvaardigheid bieden we ook taalcoaching aan.
Het taalcafé vindt wekelijks plaats op donderdag van 16.00 – 17.30 uur in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat (uitgezonderd juli en augustus).
Deelname aan het taalcafé en/of taalcoaching is gratis.
Vooraf aanmelden is niet nodig.

Reacties zijn gesloten.