Cursussen

Welzijn Vorden organiseert, coördineert en stimuleert educatieve activiteiten en trainingen.

Doelstellingen zijn:

  • Ouderen te motiveren en te activeren zolang mogelijk aan het maatschappelijk leven deel te nemen en hun zelfstandigheid te bevorderen;
  • Het bevorderen van de zingeving, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd;
  • Mogelijkheden om de blik te verruimen d.m.v. het volgen van cursussen;
  • Het behulpzaam zijn bij het leggen van sociale contacten;
  • Voorkomen van eenzaamheid.

Welzijn Vorden speelt in op de maatschappelijke ontwikkelingen.

De educatieve activiteiten worden bij voldoende belangstelling georganiseerd. Mocht er in een bepaald jaar niet voldoende belangstelling zijn, dan zal een volgend jaar opnieuw worden geprobeerd een bepaalde cursus of groep te starten.

Mocht u behoefte hebben aan een vorm van educatie of training, neem dan contact op met Welzijn Vorden. U kunt onze medewerkster Willy Gotink bereiken op dinsdag en donderdag van 09.00-11.00 uur: 0575-553405. Mogelijk zijn er meer mensen te vinden die ook graag een dergelijke educatie of training zouden willen hebben.

Ons aanbod aan cursussen

iPad- en tabletcursus

De introductie van de tablet (in de volksmond: iPad maar die is van Apple; daarnaast zijn er tablets met Android als besturingssysteem) verloopt met een sneltreinvaart. Er zijn en worden miljoenen exemplaren van die apparaten verkocht. De tablet is weliswaar eenvoudig te bedienen maar een cursus kan goede diensten bewijzen.

Bij voldoende aanmelding start op donderdag 5 maart 2020 (van 9.00 tot 12.30 uur) een nieuwe cursuscyclus van elk vijf lessen. De maximale groepsgrootte is steeds vijf personen. De kosten bedragen € 55 per persoon voor vijf lessen en inclusief het cursusboek. Docenten zijn Gerrit Terpstra en Henk Roes. Op een plezierige manier nemen zij de lesstof met de cursisten door.

Voor verdere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Henk Roes, Seniorweb, 06-21241984 / henk@roes-po-advies.nl of met Welzijn Vorden, 0575 553405 / info@welzijnvorden.nl

Schilder- en tekencursus

Twee keer per jaar verzorgt Rien Overvelde een schildercursus van 12 lessen in het Kulturhus. De cursus wordt gegeven op maandagmiddag van 14.00-16.00 uur. De cursus kost €85,–, exclusief materialen. Een proefles volgen is mogelijk. De schildercursus start bij voldoende deelname jaarlijks in het voor- en najaar.
Voor meer informatie of voor aanmelding kunt u terecht bij Welzijn Vorden, 0575-553405 (op dinsdag en donderdag van 09.00-11.00 uur.)
Fotografiecursus

Fotograferen, iedereen kan het

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vaak komt het niet voor dat je terugkomt van een vakantie en zegt: “De foto`s zijn niet wat ik ervan verwacht had”. Je vindt het geen spannende foto. En ga zo maar even door. Beleefdheidshalve en zonder commentaar wordt het fotoboek snel door gebladerd. Je wilt toch met plezier terugkijken op die mooie vakantie.
Maar het kan ook anders. Daarom organiseert Welzijn Vorden een basiscursus fotografie.
Tijdens deze cursus wordt je onder deskundige leiding in 7 bijeenkomsten van twee uur op een rustige wijze de fijne kneepjes van de fotografie aangeleerd. Alle onderdelen die belangrijk voor het maken van mooie, succesvolle, bevredigende foto’s, komen tijdens de cursus ruimschoots aan bod. Ook bewerkingsprogramma’s, zoals Lightroom en Photoshop zullen de revue passeren. Maar er is veel meer. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je tijdens de cursus altijd je camera bij je hebt.

Inhoud lessen:
Les 1
Na introductie en voorstellen van de deelnemers, volgt een uitleg over hoe de cursus eruit ziet, wat het doel is van de cursus en hoe we dat doel hopen te bereiken. Vervolgens leer je hoe je bestanden op een stick zet en uitleest.
Er worden filmpjes vertoond over:

  • de werking van de camera;
  • het vasthouden van de camera;
  • wat de belichtingsdriehoek is en hoe die werkt;
  • het maken van een scherpe foto.

Les 2
Bespreken foto’s les 1.
Belichtingsdriehoek, lichtmeten, sluitertijd, diafragma en ISO histogram leren lezen. Uitlegfilmpje over histogram In RAW (camera handmatig instellen) en proberen scherptediepte te onderzoeken. Spelen met het diafragma.

Les 3
Bespreken les 2.
Gulden snede, Fibonacci, scherptediepte en opdracht in JPG of RAW.

Les 4
Bespreken resultaten opdracht les 3.
Gulden snede, uitleg RAW-formaat, de voordelen van met RAW fotograferen, waarom een statief gebruiken? Film: Landschapsfoto.

Les 5
Bespreken resultaten opdracht les 4.
Foto bewerking, uitsnijden, formaat, verscherpen, witbalans in Lightroom aanpassen.

Les 6
Bespreken opdracht vorige les 5.
Belang van witbalans in fotobewerking en fotobewerking algemeen basiskleur gebruiken.

Les 7
Bespreken les 6.
Fotobewerking Photoshop, rechtzetten van gebouwen, panorama maken, HDR-fotografie, twee foto’s verbeteren, lenzen: groothoek en telelens. Als laatste evalueren van de cursus.

Met behulp van voorbeelden en filmpjes wordt het je snel duidelijk.
Heel veel onderwerpen zullen in deze bijeenkomsten worden behandeld.
18 maart wordt in het Kulturhus Vorden om 19.30 uur een inloopavond georganiseerd.
Wees er snel bij want vol is vol. Maximaal 12 personen.
Cursusdagen zijn gepland op: 1, 8, 15, 22 en 29 april en 6 en 13 mei.
Aanvang om 19.30 uur Kulturhus Vorden.
Meer informatie over de cursus zijn ook te vinden op de site van www. https://welzijnvorden.nl/cursussen/ of ga naar www.pixelrob.nl

Glas-in-lood cursus

Nadat er vorig jaar met groot succes twee keer een cursus Glas-in-Lood is gegeven, is er inmiddels opnieuw een cursus gestart, verdeeld over twee groepen op dinsdag en woensdag. Indien u hiervoor belangstelling heeft of meer informatie wil, kunt per e-mail of telefonisch contact opnemen met Welzijn Vorden.

Wat is Glas-in-lood?
Glas in lood is een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood leent zich uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd (bron: Wikipedia).

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.