Cursussen

Welzijn Vorden organiseert, coördineert en stimuleert educatieve activiteiten en trainingen.

Doelstellingen zijn:

  • Senioren te motiveren en activeren zolang mogelijk aan het maatschappelijk leven deel te nemen en hun zelfstandigheid te bevorderen;
  • Het bevorderen van zingeving, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd;
  • Mogelijkheden om de blik te verruimen d.m.v. het volgen van cursussen;
  • Het behulpzaam zijn bij het leggen van sociale contacten;
  • Voorkomen van eenzaamheid.

Welzijn Vorden speelt in op de maatschappelijke ontwikkelingen.

De educatieve activiteiten worden bij voldoende belangstelling georganiseerd. Mocht er in een bepaald jaar niet voldoende belangstelling zijn, dan zal een volgend jaar opnieuw worden geprobeerd een bepaalde cursus of groep te starten.

Mocht u behoefte hebben aan een vorm van educatie of training, neem dan contact op met Welzijn Vorden. Mogelijk zijn er meer mensen te vinden die ook graag een dergelijke educatie of training zouden willen hebben.

Ons aanbod aan cursussen

Fotografiecursus

Fotograferen, iedereen kan het

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vaak komt het niet voor dat je terugkomt van een vakantie en zegt: “De foto`s zijn niet wat ik ervan verwacht had”. Je vindt het geen spannende foto. En ga zo maar even door. Beleefdheidshalve en zonder commentaar wordt het fotoboek snel door gebladerd. Je wilt toch met plezier terugkijken op die mooie vakantie.
Maar het kan ook anders. Daarom organiseert Welzijn Vorden een basiscursus fotografie.
Tijdens deze cursus wordt je onder deskundige leiding in 7 bijeenkomsten van twee uur op een rustige wijze de fijne kneepjes van de fotografie aangeleerd. Alle onderdelen die belangrijk voor het maken van mooie, succesvolle, bevredigende foto’s, komen tijdens de cursus ruimschoots aan bod. Ook bewerkingsprogramma’s, zoals Lightroom en Photoshop zullen de revue passeren. Maar er is veel meer. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je tijdens de cursus altijd je camera bij je hebt.

Inhoud lessen:
Les 1
Na introductie en voorstellen van de deelnemers, volgt een uitleg over hoe de cursus eruit ziet, wat het doel is van de cursus en hoe we dat doel hopen te bereiken. Vervolgens leer je hoe je bestanden op een stick zet en uitleest.
Er worden filmpjes vertoond over:

  • de werking van de camera;
  • het vasthouden van de camera;
  • wat de belichtingsdriehoek is en hoe die werkt;
  • het maken van een scherpe foto.

Les 2
Bespreken foto’s les 1.
Belichtingsdriehoek, lichtmeten, sluitertijd, diafragma en ISO histogram leren lezen. Uitlegfilmpje over histogram In RAW (camera handmatig instellen) en proberen scherptediepte te onderzoeken. Spelen met het diafragma.

Les 3
Bespreken les 2.
Gulden snede, Fibonacci, scherptediepte en opdracht in JPG of RAW.

Les 4
Bespreken resultaten opdracht les 3.
Gulden snede, uitleg RAW-formaat, de voordelen van met RAW fotograferen, waarom een statief gebruiken? Film: Landschapsfoto.

Les 5
Bespreken resultaten opdracht les 4.
Foto bewerking, uitsnijden, formaat, verscherpen, witbalans in Lightroom aanpassen.

Les 6
Bespreken opdracht vorige les 5.
Belang van witbalans in fotobewerking en fotobewerking algemeen basiskleur gebruiken.

Les 7
Bespreken les 6.
Fotobewerking Photoshop, rechtzetten van gebouwen, panorama maken, HDR-fotografie, twee foto’s verbeteren, lenzen: groothoek en telelens. Als laatste evalueren van de cursus.

Met behulp van voorbeelden en filmpjes wordt het je snel duidelijk.
Heel veel onderwerpen zullen in deze bijeenkomsten worden behandeld.

Voorafgaand aan een nieuwe cursus wordt een inloopavond georganiseerd. Data en plaats zullen, zodra ze bekend zijn, op deze website worden gepubliceerd en in de pers.
Meer informatie over de cursus is ook te vinden op de site www.pixelrob.nl

Glas-in-lood cursus

Wat is Glas-in-lood?
Glas in lood is een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood leent zich uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen. De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd (bron: Wikipedia).

Indien u hiervoor belangstelling heeft of meer informatie wil, kunt u contact opnemen met Welzijn Vorden.

Schilder- en tekencursus

Twee keer per jaar verzorgt vakdocent Rien Overvelde een schildercursus van 12 lessen in het Kulturhus. De cursus wordt gegeven op maandagmiddag van 14.00-16.00 uur in de SOOS. Kosten worden in overleg vastgesteld. Een proefles volgen is mogelijk. De schildercursus start bij voldoende deelname jaarlijks in het voor- en najaar.
Voor informatie kunt u bellen met Rien Overvelde tel. 06- 37598674 of contact opnemen met Welzijn Vorden waar u zich ook kunt aanmelden.
Taalcoaching

Ben jij met een inburgeringscursus bezig of heb je deze afgerond en wil je graag extra Nederlands oefenen? Dan kun je terecht bij onze taalcoaches.
Jij geeft aan wat je graag zou willen oefenen: lezen, spreken, schrijven?
Zodat je zelf een afspraak bij de huisarts kunt maken, een gesprek over jouw kind op school kunt voeren of de krant kunt lezen en brieven van de Gemeente kunt begrijpen.
We hebben geschoolde taalcoaches die je graag verder helpen met de Nederlandse taal.
Taalcoaching vindt wekelijks plaats op afspraak. Deelname is gratis, maar je moet je wel aanmelden. Aanmelden kan bij Welzijn Vorden of bij de coördinator Eppie van het Hof, evanhethof10@gmail.com

Taallessen

Op maandag- en donderdagochtend van 09.30 uur tot 11.30 uur worden er praktische taallessen gegeven door verschillende docenten in de Voorde, Kerkstraat 3.

Deze lessen zijn toegankelijk voor anderstaligen die Nederlands willen leren en niet terecht kunnen in het reguliere onderwijs. Deelname is gratis, maar je moet je wel aanmelden. Aanmelden kan bij Welzijn Vorden of bij de coördinator Eppie van het Hof, evanhethof10@gmail.com

Tabletcursus

De introductie van de tablet (in de volksmond: iPad maar die is van Apple; daarnaast zijn er tablets met Android als besturingssysteem) verloopt met een sneltreinvaart. Er zijn en worden miljoenen exemplaren van die apparaten verkocht. De tablet is weliswaar eenvoudig te bedienen maar een cursus kan goede diensten bewijzen.

Bij voldoende aanmelding start in het voor- en najaar een nieuwe cursuscyclus van elk vijf lessen (telkens van 9.00 tot 12.30 uur). De maximale groepsgrootte is steeds vijf personen. De kosten bedragen € 55 per persoon voor vijf lessen en inclusief het cursusboek. Eigen tablet meenemen. Docenten zijn Gerrit Terpstra en Henk Roes. Op een plezierige manier nemen zij de lesstof met de cursisten door.

Voor verdere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Henk Roes, Seniorweb, 06-21241984 / henk@roes-po-advies.nl of met Welzijn Vorden.

Reacties zijn gesloten.