Fotograferen, iedereen kan het.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vaak komt het niet voor dat je terugkomend van een vakantie zegt: “De foto's zijn net niet wat ik er van had verwacht. Ze zijn te donker, te licht de gulden- snede is niet goed”, en ga zo maar door. Het wordt nog erger als je, nadat je alle foto's in een fotoboek hebt ingeplakt en trots aan bekenden je foto-kunsten laat zien. Beleefdheidshalve en zonder enig commentaar wordt het fotoboek snel door gebladerd. Jammer toch en daar was je nu zo trots op.
Maar het kan ook anders. Daarom organiseert Welzijn Vorden een cursus basis-fotografie. Tijdens die cursus, word je onder deskundige leiding, in 7 bijeenkomsten van 2 uur op rustige wijze de fijne kneepjes van het fotograferen bijgebracht, variërend van: hoe stel ik mijn camera in, hoe zet ik mijn fotobestanden op een PC/laptop tot: wat zijn RAW bestanden? Met hulp van uitlegfilmpjes zal heel veel duidelijk worden.
Ook basisonderdelen van Adobe Lightroom zullen behandeld worden. Het klinkt allemaal ingewikkeld maar je zult zien dat het best meevalt.
De cursus is ook geschikt voor jongeren die meer willen weten van fotograferen.

Data  voor de nieuwe cursus zijn nog niet bekend.

De Basis Fotocursus wordt gegeven door Rob Wanrooij.
U ontvangt een schrijfblok, een geheugenstick 3.0 (16 Gig) en met hulp van PowerPoint en filmpjes wordt veel uitgelegd. Presentatie vindt plaats via een beamer.De zelf gemaakte opdrachtfoto’s worden op de stick gezet en gezamenlijk besproken. Bij eerste les: eigen camera meenemen.

Inhoud lessen:
Les 1
Na introductie en voorstellen deelnemers, uitleg hoe de cursus er uit ziet, wat het doel is
en hoe te bereiken. Vervolgens hoe bestanden op een stick zetten en uitlezen.
Filmpjes van: de werking van de camera - camera vasthouden - start belichting driehoek - scherpe foto maken en opdracht in JPG formaat (automaatstand) dus niet bewerken met bewerkingsprogramma.
Opdracht: buiten drie foto’s maken. Elk onderwerp mag. Gebouw, bos, tuin, huisdieren, enz.
Wel zo maken dat u later hier nog een keer foto's van kunt maken.

Les 2
Bespreken foto’s les 1.
Belichting driehoek, lichtmeten, sluitertijd, diafragma en ISO histogram leren lezen. Overbelicht en onderbelichten. Uitlegfilmpje over histogram. In RAW (camera handmatig instellen) en proberen scherptediepte te onderzoeken. Spelen met het diafragma.
Opdracht: drie foto’s maken en hierbij letten op scherpte en scherptediepte.

Les 3
Bespreken les 2 en de opdracht.
Gulden snede, Fibonacci, scherptediepte en opdracht in JPG of RAW.

Les 4
Bespreken resultaten opdracht les 3.
Gulden snede, uitleg RAW formaat, de voordelen van RAW fotograferen, waarom een statief gebruiken? Film: Landschap foto.
Opdracht: drie foto’s maken in RAW. Onderwerpkeuze vrij.

Les 5
Bespreken resultaten opdracht les 4.
Foto bewerking, uitsnijden, formaat, verscherpen, witbalans in Photoshop aanpassen.
Opdracht: een portret in RAW maken.

Les 6
Bespreken opdracht vorige les 5.
Belang van witbalans in fotoshop bewerking, fotobewerking algemeen basiskleur gebruiken.
Opdracht: fotografeer drie foto’s van een hoog gebouw (bv. kerktoren of flatgebouw).

Les 7
Bespreken opdracht les 6.
Foto bewerking Photoshop, recht zetten van gebouwen, kloonstempel, HDR fotografie, twee foto’s verbeteren, lenzen: groothoek en telelens. Als laatste evalueren van de cursus.